Hva er min drømmejobb?

Jeg har fått i oppgave av min foreleser, Karl Phillip Lund, å skrive om nettopp dette. Oppgaven har gjort meg litt forvirret ettersom jeg ikke har kommet over en konkret jobb eller stilling hvor jeg har tenkt ”dette skal jeg bli!” enda. Men jeg har fått frie tøyler til å tolke oppgaven slik jeg ønsker og jeg velger dermed å fremlegge noen aspekter og verdier jeg mener definerer som min drømmejobb.

«Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.» — Confucius

Hvordan finner man drømmejobben?

Scott Dinsmore har forsket på dette temaet og har funnet tre faktorer som er felles for de høyest motiverte og verdensledende personene, som gjør det de elsker, har til felles.

1. Bli en ekspert på deg selv.

Vær klar over hva du ønsker og hva du søker for å faktisk finne hva du leter etter. Dette er noe jeg må jobbe med. Jeg har mange interesser og brenner for mye, men det er fortsatt mye å oppdage. Det er opp til meg selv å finne ut av dette. Du må finne din særegne styrke – hva er det du elsker å gjøre uansett hvor mye du får betalt? Hva kan du holde på med i flere timer uten å se på klokken? Du må også finne dine verdier og gjøre erfaringer. Erfaringer er viktig for å avdekke hva du liker og hva du ikke liker for å kunne lete videre.

2. Gjør det umulige

Folk tror de ikke kan gjøre det umulige av to grunner: 1 – at du sier til deg selv at det er umulig, eller, 2 – andre sier at det er umulig. Men et faktum er at alle trodde ting var umulig helt til noen motbeviste de, alle oppfinnelser og alle oppdagelser.

3. Omgi deg selv med lidenskapelige folk.

Omgi deg selv med personer som allerede gjør det umulige, skap en normalitet rundt det og du vil sette standarden høyere for hva du mener er umulig personlig. Plutselig er ikke noe umulig lenger. Du trenger ikke endre dine mål, bare dine omgivelser.

Hvordan skal jeg bruke dette?

Jeg har en lang vei igjen med læring og erfaring, men dette halvåret skal jeg fokusere på nettopp disse tre faktorene for å se om det ikke kan bidra til å kartlegge områdene jeg ønsker å jobbe innenfor. Det handler om tilstedeværelse dersom man ikke skal gå glipp av viktig informasjon for å ta den rette beslutningen, i følge Carl Størmer. Han mener mange er opptatt av å være raske for å få ting gjort, men at dette kan forhindre deg i å fange opp mye viktig læring underveis. Derfor skal jeg også fokusere på dette. Han mener også at du ikke vil finne din drømmejobb ved å følge en detaljert plan. Dette fordi dine erfaringer og lærdom stadig vil trekke deg i ulike retninger. Du trenger dermed heller et kompass.

compass-828660_1920

Hva vet jeg?

Jeg vet kanskje ikke enda hva jeg vil bli, men jeg vet hvilke ”kvalifikasjoner” jeg ønsker i min potensielle drømmejobb.

Må ha mening

Ifølge Dan Ariely er mening (meaning) en av hovedårsakene til at folk er motiverte i jobb. Basert på et av hans eksperimenter finner han ut at folk er mer villige til å jobbe dersom de vet at det betyr noe. I noen fengsler tvinges fanger til å grave et hull for så å tette det igjen gjentatte ganger. Dette blir brukt som en torturmetode. I følge Dan spiller det ingen rolle om du jobber med noe du elsker, hvis det ikke gir mening. Jeg ønsker derfor å ha en jobb som jeg mener har en mening. Jeg ønsker å bidra til å skape en liten forskjell/ fremgang. Som en del av et større team ønsker jeg å føle et ansvar om å delta for at resultater skal bli til.

Muligheten til å være meg selv

Når jeg tenker drømmejobb, tenker jeg er arbeidsplass hvor det ikke er nødvendig å lyve eller totalt endre sin personlighet for å passe inn. Du tenker kanskje at dette ikke er vanlig, men hele 80% trives ikke i jobb (i følge Deloitte’s Shift Index survey), og jeg mener dette kan være en årsak. Dersom du har muligheten til å være seg selv og uttrykke din personlighet mener jeg at når du presterer i jobben, øker også din selvtillit. La meg beholde mine grunnleggende verdier. Jeg ønsker å bevise at jeg kan bidra til mye større verdier enn kun det som står på min CV. Faren ved å ikke kunne uttrykke seg selv i jobb mener jeg kan være at desto mer du presterer i jobb, jo mindre har du å takke din egen personlighet, noe tvilsomt kan være en motivasjonsfaktor. Så gi meg muligheten til å være meg selv, og jeg vil gi tilbake prestasjon basert på høy motivasjon og et bidrag til et godt miljø fordi jeg er meg selv.

Gi meg utfordringer

For enkelte kan det virke rart at man ønsker å bli satt på prøve i jobb, som om det stiller spørsmålstegn ved om du er god nok eller ikke for jobben. Jeg mener at min drømmejobb skal gi meg en sunn dose utfordringer slik at jeg har muligheten til å stadig vokse og lære. Jeg ønsker å jobbe med gode mennesker som utfordrer meg, som pusher og hjelper meg til å vokse, vokse sammen. Til gjengjeld vil jeg gjøre mitt beste og mye mer for å mestre disse utfordringene og vise takknemlighet for at jeg stadig får vokse og lære på jobb gjennom å levere gode resultater. Det finnes naturligvis en forskjell på sunne og usunne utfordringer, og hva som er realistisk og ikke, men det finnes ingen bedre følelse i verden enn å være stolt over seg selv for hva en har oppnådd.

Hva kan jeg bidra med?

Jeg ønsker å ha en stemme i min drømmejobb. Jeg vil føle at jeg kan bidra med noe som utgir en positiv forskjell. Føle meg inkludert, sett og hørt. Personlig karakteriserer jeg meg selv som en kreativ sjel som alltid leter etter nye og bedre måter å utføre, løse og jobbe på. En grunn til dette er at jeg er litt urolig av meg og ønsker variasjon i hverdagen, og hvorfor ikke variere om det gir positive følger? Jeg ønsker å bidra i et fellesskap, skape teamfølelse. Jeg ønsker å jobbe i en «familie», en arbeidsplass der alle støtter hverandre, som ikke konkurrerer sterkt imot hverandre. Jeg krever ikke at mine halvveis gjennomtenkte ideer skal bli gjennomført, men at det er rom for å komme med små og mellomstore innspill, og at de blir tatt alvorlig. Jeg ønsker å kjenne følelsen at det er behov for meg, at det jeg gjør betyr noe. Til gjengjeld åpnes det for flere perspektiver og det medfører dessuten ingen skader å ta til seg ettersom det er ideer.

 

Kilder

Bloggoppgave: Hva er din drømmejobb?

 • Businessinsider (2010): http://www.businessinsider.com/what-do-you-do-when-you-hate-your-job-2010-10?IR=T
 • Scott Dinsmore, Tedtalk (2012): https://www.ted.com/talks/scott_dinsmore_how_to_find_work_you_love
 • Laura Berman Fortgang, Tedtalk (2015): https://www.youtube.com/watch?v=wfNX1cHk-fE

2 thoughts on “Hva er min drømmejobb?

 1. Da jeg flyttet hjem fra USA og skulle skaffe meg en jobb i Norge, brukte jeg ulike suksess kriterier (SK) som jeg vektet. Deretter ranket jeg de ulike jobbtilbudene i henhold til hvor godt de bidro til SKene. Mine SKer var (mener jeg å huske)
  1. Utfordrende: Jeg må utfordres, lære noe jeg synes er gøy og føle at jeg fornyer meg
  2. Viktig: Jeg må føle at jeg gjør noe som er viktig, og at mitt bidrag teller
  3. Gøy: Jeg må like jobben og de jeg jobber med
  4. Balansert: Jeg må kunne kombinere jobben med resten av livet mitt
  5. Rettferdig: Jeg må få betalt på en måte som står i forhold til min verdiskapning og jeg ikke selge tid

 2. En annen spennende tenker er Daniel Pink. Han mener at det er tre faktorer som motiverer oss: Mestring, autonomi og mening (mastery, autonomy, purpose). Det meste dekkes av gøy: Hvis du ikke får være deg, er det sjelden gøy. En inderlig befriende latter på jobben er kanskje den beste indikatoren på at du har deg gøy, og at du føler deg trygg nok til å kunne le.
  Når jeg ser på min egen liste, ser jeg at jeg også vil kunne føle meg trygg, og kunne ta mine egne avgjørelser. Kanskje ikke så rart at jeg jobber for meg selv;-).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *